preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > Nastava  > Informatika
vijesti

Međunarodno mentorstvo

Autor: Administrator , 2. 6. 2021. 08:41

Naša svestrana učiteljica informatike Katarina Grgić Noršić postala je globalni Minecraft Mentor. Osim što je Microsoft Innovative Educator i završila je brojne međunarodne Microsoft edukacije prije dvije godine krenula je na putovanje za Minecraft Mentora. Proces zahtjeva završiti 11 edukacija Microsofta, praktičan rad s učenicma te podršku i suradnju s nekim iz međunarodne Minecraft zajednice. Microsoft jednom godišnje razmatra prijave i prihvaća nove mentore. Našoj kolegici želimo puno sreće u daljnjem radu te čestitamo na ovom uspjehu! 

[više]

Vodeno blago Hrvatske - projektni zadatak

Autor: Katarina Grgić Noršić, 26. 5. 2021. 10:28

U petom razredu iz geografije uče se rijeke, prirodna i umjetna jezera RH te mora i sljevovi. Iz prirode uče o sastavu i svojstvima vode. Tema vode je vrlo zanimljiva te informatika može povezati i nadograditi ta učenička znanja. Zato smo se odlučili u skupinama radili Vodeno blago Hrvatske. Svaki tim (tri do četiri) učenika trebao je osmisliti koje vodeno blago želi prezentirati. Zatim su se trebali dogovoriti kako će u Minecraft Education Edition to i izgraditi. Naravno da se sve ne može identično sagraditi i dozvolili smo kreativnost i maštovitost. No svaki tim je imao svoj dio zajedničkog svijeta i morali su poštivati pravila te poštivati što druga skupina radi. Uz to što su gradili, učenici su morali osmisliti po 5 pitalica (hintova) na temelju kojih posjetitelj može otkriti što su gradili. Tako je jedna skupina imala rijeku Savu, jedna skupina rijeku Dunav, jedna skupina rijeku Dravu, jedna skupina je radila NP Brijuni te jedna skupina je radila NP Plitvička jezera. Satovi su bili vrlo zabavi, ali nadasve edukativni jer nije bilo lako postaviti prava pitanja. 

[više]

Još jedan zanimljivi sat 3D modeliranja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Katarina Grgić Noršić, 28. 4. 2021. 20:27

Učenici petih razreda sudjeluju na izvannastavnoj aktivnosti 3D modeliranja gdje rade zanimljive projekte. Danas su gradili u skupinama u Minecraft Education Edition. Iako je jako zabavno graditi u Minecraftu, uvijek bude i poteškoća oko dogovora i usklađivanja grupe, poštivanja pravila, tehničkih poteškoća, ali sve se to može prevladati i usput zabaviti. Kako bi sve prošlo u istraživačkoj i zabavnoj atmosferi, brine njihova učiteljica Katarina Grgić Noršić, učitelj mentor. U prilogu pogledajte jedan od njihovih radova.

[više]

Sigurnost na internetu za roditelje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Katarina Grgić Noršić, 26. 4. 2021. 22:23

Tijekom Medijskog tjedna puno radionica radimo s učenicima, no jednako su važni i roditelji i edukacija roditelja. Ako ste roditelj koji je na VI s novim aplikacijama ili jednostavno želite više saznati o svijetu u kojem žive naša djeca, evo nekih najbitnijih informacija. Pogledajte prezentaciju u prilogu.

[više]

Državno natjecanje iz informatike

Autor: Administrator , 15. 4. 2021. 20:19

Unatoč izmjenama modela nastave i svim poteškoćama nastave na daljinu, naši učenici pokazuju da su i dalje vrijedni i uspješni u onome što ih zanima.

Na Državnom natjecanju iz informatike predstavljao nas je Mihael Kardum koji se natjecao u kategoriji Algoritmi. Mihaelu je ovo treće sudjelovanje na državnom natjecanju, a ove godine osvojio je 10. mjesto i svrstao se među najuspješnije učenike 8. razreda. (Zbog epidemioloških razloga i zabrane putovanja natjecanje se održalo u matičnim školama učenika.) Čestitamo Mihaelu i njegovoj mentorici Katarini Grgić Noršić na izvrsnim rezultatima.

Bravo, Mihaele! Želimo ti još puno uspjeha i zadovoljstva u informatici u srednjoj školi!

[više]

Što radimo na 3D modeliranju? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Katarina Grgić Noršić, 14. 4. 2021. 21:26

Iako smo povremeno u online nastavi, a povremeno uživo u školi učenici i dalje rado sudjeluju u 3D modeliranju. Za učenike je ovo posve novi program i sasvim nove vještine koje moraju savladati kako bi napravili posve samostalno neki 3D objekt. No, njihova učiteljica Katarina je ponosna na njihovo zalaganje i trud koji ulažu u svoje radove. Priloženi su neki od njihovih radova pa slobodno pogledajte. U orginalu svaki objekt je u boji, ali u .stl obliku su svi sivi. Već vidimo buduće arhitekte/ic, dizajnere/ice, građevinare/ke, strojare/ke, statičare i tko zna što još. 

[više]

Županijsko natjecanje iz informatike – Infokup 2021

Autor: SARA VRBANC, 10. 3. 2021. 11:18

Iako nas okružuju brojne poteškoće, ima onih učenika koji su svojim uspjehom zaslužili biti pozvani na višu razinu natjecanja. Tako je nakon školskog natjecanja 11 naših učenika bilo pozvano na Županijsko natjecanje iz informatike koje se održalo 3. ožujka u OŠ Božjakovina. Učenici su uz podršku svojih mentorica Maje Đuričić, učitelja mentora i Katarine Grgić Noršić, učitelja mentora osvojili zavidne rezultate:

1. mjesto u kategoriji Algoritmi 8 razred – Mihael Kardum
1. mjesto u kategoriji Osnove informatike 8- Luka Babrić
3. mjesto u kategoriji Algoritmi 8 – Luka Barbić
5. mjesto u kategoriji Logo 8 – Vigo Misir
2.mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije 6 razred – Nino Komušar, u istoj kategoriji 7. mjesto Lucija Legin, 9. mjesto Josip Matušin i 16. mjesto Janko Dobravec
1. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije 5 razred – Jerko Cvetković i u istoj kategoriji 3. mjesto Ana Čivrak te u kategoriji Logo 6 razred 3. mjesto dijele Petra Lukavski i Noa Petak.

Čestitamo još jednom svim natjecateljima i njihovim mentoricama te se nadamo pozivu na Državno natjecanje.

 
[više]

Sudjelovanje u "Hour of code"

Autor: SARA VRBANC, 10. 12. 2020. 13:17

Učenici 5.b rješavali su različite zadatke pomoću svog agenta u Minecraftu, a kao nagradu za svoj trud uspjeli su pomiriti Villagere i Illagere da postanu prijatelji i posadili stablo kao simbol njihovog prijateljstva. Stablo je sa svakim riješenim problemom postajalo sve veće. Ovo nije neka SF priča nego stvarna edukacija o programiranju. Učenici naše škole sudjelovali su u Hour of code (Sat kodiranja) koji se održava u cijelom svijetu u prosincu. Cilj ove aktivnosti je da svatko može naučiti programirati i barem jedan sat u tjednu posvetiti se tome. Znati osnove programiranja danas je potrebno kao  znati čitati i pisati te je važno da djeca to nauče kroz igru i zabavu. Nama je svakako bilo zabavno te ćemo sudjelovati i iduće godine.

Puno pozdrava od učenika 5.b i njihove profesorice Katarine Grgić Noršić 

[više]

Vježba za pisanje nebeskih tijela

Autor: Katarina Grgić Noršić, 23. 11. 2020. 19:26

 

 Klikni ovdje da ponoviš pravila pisanja nebeskih tijela

[više]

Binarni sustav - ponavljanje

Autor: Katarina Grgić Noršić, 9. 11. 2020. 18:17

Klikni ovdje da ponoviš o jeziku računala

[više]

Europski tjedan programiranja

Autor: SARA VRBANC, 30. 10. 2020. 13:53

Od 10. do 25. listopada 2020. godine u našoj školi održan je niz računalnih radionica kojima su se učenici i učitelji naše škole uključili u obilježavanje Europskog tjedna programiranja. Cilj radionica bio je pokazati učenicima da programiranjem mogu oživjeti svoje ideje, stvarati i graditi te na taj način obradovati sebe i druge.

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ova inicijativa pokrenuta je 2013. godine kada je organizirano svega nekoliko stotina događaja, dok je prošle godine diljem Europe organizirano preko 70 tisuća događaja. Glavna je zamisao učiniti programiranje transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti motivirane ljude u zajedničkom učenju.

Uz našu školu suorganizatori ovoga događaja su Hrvatski savez informatičara i Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike iz Velike Gorice, koji su učenicima poklonili čokoladice i sokove, kako bi povratili energiju utrošenu u zahtjevne, ali učenicima iznimno zanimljive radionice.

Radionice su vodili učitelji naše škole: Katarina Grgić Noršić i Maja Đuričić.

 

 

 

[više]

Kratki kviz o prezentacijama

Autor: Katarina Grgić Noršić, 21. 10. 2020. 17:27

klikni za kviz

[više]

Državno natjecanje iz informatike 2020

Autor: Administrator , 15. 10. 2020. 09:48

Informatike je jedan od rijetkih predmeta koja je prošle godine uspjela održati Županijsku razinu natjecanju. Najbolji na Županijskoj razini u kategoriji Algoritmi bio je učenik sedmog razreda Mihael Kardum s mentoricom Katarinom Grgić Noršić. No, kako je pandemija zaustavila sve tako se nije moglo održati Državno natjecanje predviđeno u travnju. Ipak, stekli su se uvjeti u listopadu ove godine te se u matičnim školama, poštivajući sve epidemiološke mjere, održalo Državno natjecanje iz informatike. Naš Mihael Kardum osvojio je 7. mjesto. Čestitamo!

[više]

3D modeliranje za početnike Vijest ima dokument u privitku

Autor: Katarina Grgić Noršić, 14. 10. 2020. 16:14

Sviđa vam se 3D modeliranje, ali ne znate od kuda krenuti? Najprije treba upoznati program za izradu 3D modela. Neki programi kreću od izrade skice (2D modela) odnosno nacrta onoga što želite napraviti, a onda iz tog modela radite trodimenzionalni oblik. Neki programi vam odmah daju 3D oblike. Ovaj online alat vrlo jednostavan, ali opet dovoljno zahtjevan da upoznate što znači izrada 3D modela - to je TINKERCAD. 

https://www.tinkercad.com/ 

Kliknite na poveznicu i slijedite upute u priloženom dokumentu kako bi prošli osnovne upute i naredbe za rad u tom programu.

Učiteljica Katarina vam na satu daje šifru razreda i korisničko ime.

[više]

„Kumičić“ ima dva državna prvaka iz informatike!

Autor: Administrator , 22. 3. 2019. 21:49

Velika vijest za našu školu - na Državnom natjecanju iz informatike naši su učenici ostvarili izniman uspjeh osvojivši dva prva mjesta i jedno drugo mjesto! Dobro ste pročitali, dva prva mjesta! Na Državno natjecanje u Primoštenu od 19. do 22. ožujka pozvana su 172 učenika iz osnovnih i srednjih škola, a naši Fran Babić i Mihael Kardum bili su najbolji među najboljima.

Mihael Kardum osvojio je 1. mjesto u kategoriji Primjena algoritama za 6. razred (mentorica Katarina Grgić Noršić), a Fran Babić osvojio je 1. mjesto u kategoriji Primjena algoritama (8. razred) te 2. mjesto u kategoriji Logo za 8. razred (mentori Maja Đuričić i Ivan Šego). Svojim uspjehom u dvije kategorije natjecanja Fran Babić potvrdio je prošlogodišnji naslov državnog prvaka.

Obojica učenika izborila su svoje mjesto na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi koja će se održati 13. travnja 2019. u Zagrebu.

Čestitamo Franu, Mihaelu i njihovim mentoricama na ovom iznimnom uspjehu! Ponosni smo na vaše znanje, ljubav prema informatici i na vaš rad. Želimo vam još puno osvojenih medalja na idućim natjecanjima!

 

    

 

[više]

Odlični rezultati naših informatičara

Autor: Administrator , 21. 2. 2019. 14:53

Na Županijskom natjecanju iz informatike naši su učenici ostvarili odlične rezultate:

Fran Babić - 1. mjesto (Logo ) i 1. mjesto (Algoritmi), 8. razred

Mihael Kardum - 1. mjesto (Algoritmi), 6. razred

Vigo Misir - 5. mjesto (Logo), 6. razred

Dan Križaj - 4. mjesto (Logo), 6. razred

Fran Mikulčić- 5. mjesto (Logo), 5. razred.

Čestitamo učenicima i njihovim mentoricama profesoricama Maji Đuričić i Katarini Grgić Noršić!

Mihaelu Kardumu i Franu Babiću želimo puno uspjeha u pripremama za državno natjecanje.

  

  

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


InformatikaInfo
 
E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

 
Dokumenti
 
Oglasna ploča
 

e-mail: os-eugena-kumicica@zg.t-com.hr

MB : 80613269

OIB: 40011714464

TEL: 6221302, 

FAX: 6222029

Ime vlasnika računa : Grad Velika Gorica

Naziv banke: Erste

IBAN broj: HR38 2402 0061 5000 6758 1

HR 00

Poziv na broj : 7803-14371-MB uplatitelja

 
 > Nastava  > Informatika
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / www.os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju